/ / /

How to: Duurzaam wonen

22 augustus, 2018

Duurzaam wonen is hipper dan ooit. Het is niet alleen goed voor je eigen portemonnee, maar draagt ook bij aan het mileu en de gezondheid van mens en dier. Steeds meer mensen kiezen al voor duurzame oplossing aan huis, zoals zonnepanelen en warmtepompen. Maar ook je interieur kun je met een aantal eenvoudige tips en tricks duurzaam maken. Brix helpt je graag op weg!

Minimaliseren

Minimaliseren is the key op weg naar een duurzaam interieur! Over de jaren heen verzamelen en bewaren wij heel veel spullen, waaronder ook heel wat meubels. Een tafeltje hier, een extra krukje daar en de oude bank die nog steeds op zolder staat. Dat komt omdat we steeds sneller uitgekeken raken op dingen. Vraag jezelf bij de aankoop van iets nieuws voortaan af of je het echt nodig hebt, hoe leuk je het echt vindt en of het ook echt bij je interieurstijl past. Neem het alleen mee als je er 100% achter staat. Less is more!

Recyclen

Als je gaat minimaliseren zul je waarschijnlijk het een en ander de deur uit moeten doen. Probeer dit dan ook zo duurzaam mogelijk te doen. Geef je oude interieur af bij een kringloopwinkel, probeer het te verkopen of schenk het aan een goed doel. Er zijn ontzettend veel manieren om je interieur een tweede leven te geven. Je maakt een ander hier ontzettend blij mee en draagt zo je steentje bij aan het milieu.

Back to basics

De basis van je interieur – zoals je bank, je kasten en andere grote meubelstukken – hebben veel invloed op hoe duurzaam jij je huis kunt inrichten. Houdt je huis in de basis vooral basic. Je raakt waarschijnlijk veel sneller uitgekeken op een gekleurde bank dan op een eenvoudige bruine of grijze bank. Door de basis van je inrichting zo eenvoudig mogelijk te houden kun je ook gemakkelijker afwisselen met kleinere accessoires zoals kussens, ingelijste posters en kaarsjes. Door deze eens in de zoveel tijd te vervangen of te verplaatsen creëer je een hele nieuwe look zonder grote veranderingen. Of ga voor kleinere items in je interieur, zoals de bijzettafels van Brix. Die kun je eenvoudig verplaatsen en combineren, zodat je eindeloos kunt variëren met dezelfde items!

DIY

Ben je creatief en vind je het leuk om zelf aan de slag te gaan? Op internet, Instagram en Pinterest vind je ontzettend leuke DIY interieur ideeën! Zo maak je bijvoorbeeld zelf een bank of bed van pallets, kun je zelf nieuwe kussenslopen maken van gerecycled stof of maak je zelf bloembakken van gebruikte plastic flessen. DIY is niet alleen ontzettend leuk om te doen maar draagt ook bij aan de duurzaamheid van jouw interieur. Wij proberen het zeker uit!

Duurzame materialen

Ben je niet zo van het zelf knutselen? Geen probleem, ook als je interieur items koopt kun je dit duurzaam aanpakken. In de afgelopen jaren zijn er steeds meer meubels te koop die van gerecyclede en duurzame materialen zijn gemaakt. De meubels van Brix zijn bijvoorbeeld gemaakt van duurzaam mango- of teakhout. Andere materialen waar je aan kunt denken zijn bamboe, riet, rotan, natuurlijke stoffen zoals wol, katoen, vilt, jute, hennep of gerecycled glas en plastic. De kwaliteit van deze producten is vaak ook een stuk beter dan die van niet-duurzame materialen. Hierdoor gaan ze langer mee waardoor ze nóg duurzamer zijn!

Tweedehands

Een andere manier om duurzaam interieur aan te schaffen is om het tweedehands te kopen! Marktplaats staat vol met meubelstukken die een nieuw huis zoeken. Of ga er een middagje op uit naar de kringloopwinkel. Als je geluk hebt tref je hier de mooiste schatten aan!

Je ziet, duurzaam wonen is helemaal niet moeilijk. Het zou leuk zijn als we je hiermee hebben kunnen inspireren om ook jouw huis duurzamer in te richten! Natuurlijk hoef je niet gelijk alle tips en tricks toe te passen. Probeer uit wat voor jou het beste werkt, alle beetjes helpen!

Ga terug